Monday, July 1, 2013

Το εννεάγραμμα- οι 9 τύποι

Το εννεάγραμμα περιγράφει εννέα διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας και τις σχέσεις τους μεταξύ τους. Σύμφωνα με το εννεάγραμμα κάθε τύπος διαθέτει μία συγκεκριμένη αντίληψη για τα πράγματα και εξετάζει τον κόσμο μέσα από ένα συγκεκριμένο πρίσμα. Λαμβάνοντας υπόψην τα παραπάνω μπορεί να εξηγηθεί γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται κατά τον έναν και οχί τον άλλον τρόπο. 
Έτσι, συμβάλλει το εννέαγραμμα στην κατανόηση του Άλλου. Περιγράφει πώς τα βασικά μοτίβα αλλάζουν σε αρνητικές και θετικές καταστάσεις, αναδεικνύοντας παράλληλα δυνατότητες για περαιτέρω προσωπική ανάπτυξη. 

ΤΥΠΟΣ 1: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗΣ, ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΗΣ, ΚΡΙΝΩΝ
Ο τύπος 1 προσπαθεί για την τελειότητα,θέλει να κάνει τα πάντα σωστά: ένα ιδανικό που είναι απρόσιτο. Χαρακτηρίζεται από αντικειμενικότητα, ακεραιότητα και αίσθηση της δικαιοσύνης.  
Η αλάνθαστη αίσθηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης τους δίνει ένα ισχυρό ηθικό σθένος.
Είναι πρόθυμος να περπατήσει μέσα από τη φωτιά για τις πεποιθήσεις του. Από φόβο να κάνει λάθος, κοιτάζει να αντιδράσει ορθολογικά και με σύνεση. Ως εκ τούτου, ο αυθορμητισμός δε λογίζεται ως δυνατό του σημείο. Αυτή η άνευ όρων επιδίωξη της τελειότητας είναι εύκολο να οδηγήσει σε εθισμό για κριτική, γκρίνια και φαρισαϊσμό. Υπάρχει συχνά μία σχολαστική αγάπη για τάξη. Ο φόβος της δικής του ατέλειας μπορεί να τον καταστήσει ανελέητο δικαστή για λάθη και ελλείψεις άλλων.
Παρά το γεγονός ότι δίνει μια πειθαρχημένη εντύπωση, το κυρίαρχο πάθος, που τον οδηγεί, είναι η οργή. Η οργή του κατευθύνεται προς οποιοδήποτε είδος  ατέλειας που μπορεί να αποκαλυφθεί παντού λόγω των τονισμένων -συχνά παραφουσκομένων- ιδανικών του. 
Ο μηχανισμός άμυνάς του είναι ο έλεγχος της αντίδρασης. Δηλαδή βρίσκεται σε συνεχή αυτοέλεγχο. Διαθέτει εγκατεστημένο έναν ισχυρό ,,εσωτερικό αισθητήρα,, που αποφασίζει σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ποιό είναι το σωστό και ποιό το λάθος συναίσθημα. Μια πεπατημένη οδός για να κατευθύνει το θυμό σε ένα ελεγχόμενο σύστημα είναι η εργασιομανία.

Διάσημοι τύποι 1:   
Kονφούκιος, Πλάτων, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Jimmy Carter, George Bernard Shaw, Noam Chomsky

ΤΥΠΟΣ 2: ΒΟΗΘΩΝ, ΔΟΤΗΣ, ΦΡΟΝΤΙΖΩΝ
Ο τύπος 2 θέλει να τίθεται συνεχώς σε χρήση. Από αυτόν το στόχο προκύπτει η ικανότητά του να προσαρμόζεται στις ανάγκες των άλλων. Είναι άνθρωπος των σχέσεων. Έχει ένα μεγάλο κύκλο φίλων και γνωστών. Για τις ανησυχίες και τις ανάγκες των άλλων έχει πάντα χρόνο. Στις σχέσεις του συμπεριφέρεται πολύ συναισθηματικά, διότι το σημαντικότερο για αυτόν είναι να αγαπηθεί. 
Αυτή η άνευ όρων επιδίωξη της αναγνώρισης, που εισπράττει ειδικά στην ευγνωμοσύνη των συνανθρώπων του, εύκολα οδηγεί σε ενοχλητικές παρεμβάσεις. Αισθάνεται ότι εισπράττει το αντίθετο, αποστασιοποίηση ή κριτική, αντιδρά με πόνο και επιδεικτική ,,ανάκληση,, της αγάπης. 
Ότι από όλα, η υπερηφάνεια  είναι το κινητήριο πάθος αυτών των ανθρώπων φαίνεται απίστευτο με την πρώτη ματιά. Βλέποντας όμως, ότι σε όλες τις σχέσεις του, θέλει να είναι απαραίτητος, έτσι ώστε να είναι σημαντικός και ουσιαστικός, τότε η υπερηφάνεια ως η κινητήρια δύναμη φαίνεται όντως πιο πιστευτή.
Ουτώς ώστε η υπερηφάνεια του για τη μεγαλοπρεπή ανάδειξη της αγάπης του προς το συνάνθρωπο να μην ενοχληθεί από τις δικές του ανάγκες, χρησιμοποιεί ως μηχανισμό άμυνας την απώθηση
Είναι ,,ειδικός,, στο να αντιλαμβάνεται και να ικανοποιεί τις ανάγκες των άλλων και να αφήνει τις δικές του σε πλήρη λήθη. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει συχνά ο κίνδυνος εθισμού .Η ,,ανταμοιβή,, με τα γλυκά, τα ψώνια ή το σεξ υποκαθιστά την ελλειπή ικανοποίηση των δικών του αναγκών. 

 Διάσημοι τύποι 2:  
Desmond Tutu, Eleanor Roosevelt, Leo Buscaglia

ΤΥΠΟΣ 3: ΚΑΡΡΙΕΡΙΣΤΑΣ, ΑΝΑΖΗΤΩΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Η επιτυχία, ο καθοριστικός στόχος για τον τύπο 3. Θέλει να θαυμάζεται για τα επιτεύγματά του. Για το λόγο αυτό, θυσιάζει τα πάντα για την επιτυχία. Αφοσιώνεται πλήρως στα καθηκόντά του και παρακολουθεί δυναμικά την εκτέλεσή τους, σε κάθε περίπτωση όσο αύτα υπόσχονται την επιτυχία και το κύρος. Είναι πάντα σε θέση να προσαρμοστεί με ο,τιδήποτε έρχεται. Προορίζεται για ιδανικός εργαζόμενος κάθε οργανισμού.
Με όλη τη γοητεία και όλη την ευελιξία που τον χαρακτηρίζει τρίο, το ενδιαφέρον του για τους συνανθρώπους του είναι χαμηλό. Αυτό που φοβάται είναι η αμφισβήτηση, η αποτυχία, η ήττα. Ως εκ τούτου, δεν έχει αναστολές, όταν διαφαίνεται η αποτυχία του πρότζεκτ, να αλλάξει τα άλογα ή  να ρίξει το φταίξιμο για την αποτυχία στους άλλους.
Το ότι το πάθος του τύπου 3 είναι η εξαπάτηση, κανείς μπορεί να το εικάσει από την υψηλή προσαρμοστικότητά του. Αλλά αυτό τον οδηγεί κυρίως είναι η αυταπάτη. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να έρθει σε επαφή με τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του. Η πλήρης ταύτιση με κάθετι που πρέπει να γίνει είναι ο αμυντικός μηχανισμός του. Αυτό οδηγεί σε ένα είδος μόνιμης κινητικότητας. Πάντα είναι αναγκαία η εκπλήρωση νέων καθηκόντων για να μπορεί να απολαύσει την επιτυχία υπό τα χειροκροτήματα των άλλων.

  Διάσημοι τύποι 3:  
Αύγουστος Οκταβιανός, Μέγας Κωνσταντίνος, Bill Clinton, Muhammed Ali, Andy Warhol, Truman Capote, Michael Jordan, Elvis Presley, Paul McCartney
ΤΥΠΟΣ 4: ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ, ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ 
Αυτό που χαρακτηρίζει τη ζωή του τύπου 4 ειναι η αναζήτηση του εαυτού του. Περικλείει την αύρα μιας αόριστης λαχτάρας που ποτέ δεν βρίσκει ικανοποίηση. Αυτή η λαχτάρα για το τελείως διαφορετικό επιδρά έτσι, ώστε ότι ο τύπος 4 συχνά να αναζητεί τη δυνατότητα για καλλιτεχνική έκφραση. Στον κόσμο της τέχνης εκφράζονται καλύτερα η ασάφεια και η αναζήτηση, η οποία δεν ικανοποιείται απο καμία πραγματικότητα. 
Με το βλέμμα τους συνεχώς στραμμένο προς τους άλλους προσπαθεί να ,,οριοθετήσει,, τη δική του ταυτότητα. Σε όλες τις πτυχές της ζωής παρουσιάζεται ως αντικομφορμιστής. Από την άλλην πλευρά η ασάφεια της αντίληψης του εαυτού του τον οδηγεί στην υποψία ότι οι άλλοι έχουν κάτι που του λείπει. Συχνά αισθάνεται παρεξηγημένος και εκτός κλίματος. ΄Ετσι, η τάση προς το διαχωρισμό από τους άλλους και η ενασχόληση με τα δικά του συναισθήματα ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο.
Το πάθος που οδηγεί τον τύπο 4 είναι, όπως φαίνεται ήδη, ο φθόνος. Διχάζεται ανάμεσα στην επιθυμία να ξεχωρίσει και την έλξη που νιώθει για τον τρόπο ζωής των άλλων, ο οποίος του υπόσχεται μία πληρότητα, που αυτός δε διαθέτει. Ο μηχανισμός άμυνας του τύπου 4 είναι η σκηνοθέτηση του εαυτού του. Αλλά η αίσθηση της αυθεντικότητας και γνησιότητας φεύγει τόσο γρήγορα όσο ήρθε καθώς πρόκειται για μία τεχνητή ταυτότητα. Στη συνέχεια εμφανίζεται πάλι η αίσθηση της μη πληρότητας. 
Από τα σκαμπανεβάσματα των ακραίων συναισθηματικών καταστάσεων των τεσσάρων μπορεί να  ξεφύγει μόνο όταν αναπτύξει έναν υγιή ρεαλισμό. Ελευθερία είναι για τύπο 4 να ζει στο εδώ και τώρα, να βρει μια ισορροπία μεταξύ των ακραίων συναισθηματικών διακυμάνσεων.

 Διάσημοι τύποι 4:
Frédéric Chopin, Pyotr I Tchaikovsky, Gustav Mahler, Edgar Allen Poe, Virginia Woolf, Tennessee Williams, Frida Kahlo, Rudolf Nureyev, Maria Callas, Bob Dylan, Leonard Cohen, Ingmar Bergman, Lars von Trier, Marlon Brando


ΤΥΠΟΣ 5: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ, ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

Η χαρακτηριστική συμπεριφορά του τύπου 5  διακρίνεται από μία απόσταση από το περιβάλλον του. Έτσι θέλει κυρίως να αυτό-προστατευτεί από την υπερβολική συναισθηματική εγγύτητα. Η επικοινωνία του με τον έξω κόσμο φιλτράρεται, ως φίλτρο διαθέτει μία συστηματοποιημένη σκέψη που του δίνει τη δυνατότητα ελέγχου. Μισεί τη διεισδυτικότητα και τους ,,εισβολείς,,.
Ωστόσο, η αποστασιοποίηση σε σχέση με τον κόσμο δεν είναι μια αυστηρή παραίτηση από αυτόν. Ο τύπος 5 αναζητά πληροφορίες, ιδέες και θεωριές που μπορεί να ενσωματώσει στα συστήματά του και τα νοητικά του σκευάσματα. Ο ,,πλούτος,, αυτός λειτουργεί ως ασπίδα κατά της προώθησης εμπειριών που θα μπορούσαν να τον αγγίξουν συναισθηματικά. Για κάποιους τύπους 5 αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή του πάθους ενός συλλέκτη για τα υλικά πράγματα. Έτσι μπορούν να βρουν προστασία ενάντια στη συναισθηματική επαφή.
Το πάθος που οδηγεί τον τύπο 5 είναι η τσιγκουνιά. Το να παραχωρήσει τους θησαυρούς του, σημαίνει ότι χάνει την προστασία του. Επειδή δε θέλει την εγγύτητα στους άλλους, τσιγκουνεύεται με τον εαυτό του. Στις διαπροσωπικές σχέσεις παραμένει ευγενικός αλλά ταυτόχρονα απόμακρος και προσεκτικός. 

 Διάσημοι τύποι 5: 
Βούδας, Albert Einstein, Vincent van Gogh, Edvard Munch, Salvador Dali, Alberto Giacometti,Friedrich Nietzsche, Agatha Christie, James Joyce, Jean-Paul Sartre, Stephen King, Kurt Cobain, Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick, David Lynch

 ΤΥΠΟΣ 6: ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ, ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗΣ

Ο σκοπός ζωής του τύπου 6 είναι να βρει την ασφάλεια και σιγουριά που δε βρίσκει στον εαυτό του. Ως εκ τούτου, ψάχνει για αυτήν σε ορισμένα άτομα, ομάδες ή ιδεολογίες. Ελπίζει ότι αυτές, μέσω  της εξουσίας τους, προσφέρουν κάποια αξιοπιστία.
Τις αρχές, τους νόμους και τους κανονισμούς τηρεί ο τύπος 6 με συνέπεια. Αλλά η εξουσία είναι πάντα αμφισβητήσιμη και ευάλωτη και δεν μπορεί να παρέχει απόλυτη βεβαιότητα και έτσι η αφοσίωση του τύπου έξι συνοδεύεται από μια βαθιά δυσπιστία.
Εφ 'όσον αυτοί τους οποίους προσεταιρίζεται του προσφέρουν ασφάλεια προσαρμόζεται οικειοθελώς σε ιεραρχικές δομές και είναι πολύ αξιόπιστος στην εκτέλεση των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί. Σε περίπτωση που έχει εξασφαλίσει τη θέση του, αισθάνεται να απειλείται από κάθε είδους αλλαγή.
 Ότι το πάθος που οδηγεί τον τύπο 6 είναι ο φόβος μπορεί να φανεί από ό, τι έχει ήδη ειπωθεί. Προέρχεται από το αίσθημα του ξεσπιτώματος, της αβεβαιότητας και της απειλής,που έχει μέσα του ο τύπος 6, αλλά που προβάλλει στον έξω κόσμο. 
Ο αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται από τον τύπο 6 είναι η προβολή. Αυτή η μετάθεση δικής τους αδυναμίας σε άλλους βρίσκει εφαρμογή στο κλασσικό φαινόμενο του αποδιοπομπαίου τράγου. Λύτρωση από αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση αποκτά μόνον εάν μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό του, αποκτήσει αυτονομία και ξεφύγει από την εξουσία.

 Διάσημοι τύποι 6:
  Johannes Brahms, Mark Twain, Sigmund Freud, Malcolm X, J.R.R. Tolkien, Marilyn Monroe, Robert De Niro, Dustin Hoffman, Woody Allen

 ΤΥΠΟΣ 7: ΟΠΤΙΜΙΣΤΗΣ, ΦΙΛΗΔΟΝΟΣ, ΚΑΛΟΖΩΙΣΜΕΝΟΣ

Ο τύπος 7 χαρακτηρίζεται από το ότι επιδιώκει συνεχώς την αυξημένη απόλαυση/ ηδονή. Όταν πραγματικά  αισθάνεται ευχαρίστηση και χαρά, βάζει πλώρη για την επόμενη περιπέτεια.
Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι να πέσει σε μια τρύπα όπου μπορούν να καραδοκούν ο πόνος και η δυστυχία.  ΄Εχει κάτι το παιδικό. Είναι περιπετειώδης, περίεργος, παιχνιδιάρικος, γεμάτος ενέργεια και ενθουσιασμό. Η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες, χαρές και θαύματαγια για αυτόν. Αυτό είναι που επίσης εκπέμπει. Είναι συνήθως σε καλή διάθεση, αλλά και προσπαθεί να φτιάξει το κέφι στους άλλους.
Είναι πάντα σε αναμονή για την επόμενη περιπέτεια. Συνέπεια αυτού του γρήγορου ρυθμού είναι ότι, ενώ ειλικρινά ενδιαφέρεται να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά,γρήγορα θα τραβήξει σε περίπτωση αποτυχίας ξεχωριστό δρόμο.
Το πάθος που οδηγεί τον τύπο 7 είναι έλλειψη κορεσμού ή, στην κλασσική ορολογία των μεγάλων αμαρτιών η «λαιμαργία». Η επιθυμία για όλο και περισσότερο είναι μια έκφραση του φόβου του για περιπτώσεις όπου όλα είναι στάσιμα και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν έτσι να εξαπλωθούν.
Από φόβο μήπως του ξεφύγει κάτι, ο τύπος 7 θα προτιμήσει να πάει το βράδυ σε τρία πάρτυ παρά σε ένα. Για τον ίδιο λόγο κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα: τηλέφωνο, φαγητό, τηλεόραση, συνομιλία, διάβασμα περιοδικού.
Για να αποφύγει ενδεχόμενη σύγκρουση με τα βάσανα και τον πόνο, ο τύπος 7 έχει αναπτύξει τον αμυντικό μηχανισμό της εκλογίκευσηςΈνα δημοφιλές επιχείρημα είναι, για παράδειγμα, ότι μία κατάσταση δεν αλλάζει  όσο και αν θρηνήσεις για αυτήν.
Ο τύπος 7 μπορεί να απελευθερωθεί από το ασταμάτητο κυνήγι για νέες απολαύσεις και περιπέτειες μόνο εάν επιβραδύνει το ρυθμό του και αρκεστεί στο λιγότερο

 Διάσημοι τύποι 7:
Γαλιλαίος, W.A. Mozart, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, John F. Kennedy, Federico Fellini, Steven Spielberg, Fred Astaire, Cary Grant, John Belushi, Robin Williams

ΤΥΠΟΣ 8: ΗΓΕΤΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ, ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο τύπος 8 στοχεύει στη μοναδικότητα. Μπορεί να υπακούσει χωρίς επιφύλαξη στις προθέσεις και τις απόψεις του, τις οποίες θεωρεί αληθινές και δίκαιες. Αυτό του προσδίδει μια ισχυρή, μαχητική και αποφασιστική προσωπικότητα.
Από την άλλη, η επιθυμία του για μοναδικότητα εκφράζεται ως μια σκέψη μαύρου ή άσπρου, όπου οι άνθρωποι με τους οποίους συνδέεται γρήγορα χωρίζονται σε φίλους ή εχθρούς.

Λόγω αυτής της αποφασιστικότητας  βρίσκεται σε μια συνεχή πάλη για την εξασφάλιση της θέση του. Ως εκ τούτου, θα δείξει έλεος για δύο ομάδες ανθρώπων : τους καταδιωκόμενους αθώους και τους ισότιμους αντιπάλους.
Το πάθος που οδηγεί τον τύπο 8 είναι έλλειψη ντροπής και η ακολασία. Θα αγνοήσει τα όρια που βάζει ο απέναντί του.
Ο τύπος 8 θα αναπτύξει τον αμυντικό μηχανισμό της άρνησης. Ιδιαίτερα απωθεί κάθε ίχνος αδυναμίας ή αμφιβολίας σχετικά με το πρόσωπό του αυστηρώς στην άκρη.
Από την ανάγκη να δείξει τη δύναμη του σε όλους τους τομείς της ζωής δεν μπορεί να απελευθερωθεί εάν δε βρει κάποια δίοδο στη δική του αδυναμία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνει κάπου κάπου συμβιβασμούς.

 Διάσημοι τύποι 8:
Richard Wagner, Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill, Fidel Castro, Martin Luther King, Pablo Picasso, Ernest Hemingway, Frank Sinatra, Humphrey Bogart, Sean Connery, Paul Newman, Clint Eastwood, Jack Nicholson, Harvey Keitel

ΤΥΠΟΣ 9: ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΣ, ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ

Ο τύπος 9 επιθυμεί διακαώς την αρμονία. Προκειμένου να αποφύγει σε συγκρούσεις, μπορεί να αναπτύξει μια απίστευτη εμπάθεια και προσαρμοστικότητα. Επειδή θέλει τη δικαιοσύνη για όλες τις πλευρές σε περιπτώσεις σύγκρουσης , είναι ο ιδανικός μεσολαβητής και ειρηνοποιός. Είναι μετριοπαθής και ταπεινός. Η επιθυμία του να μην μπαίνει στο προσκήνιο έχει να κάμει με την αποφυγή συγκρούσεων.
Το πάθος που τον χαρακτηρίζει είναι η αδράνεια/ απάθεια. Αυτή η έλλειψη ενεργητικότητας είναι αποτέλεσμα του φόβου του να έρθει στο προσκήνιο και να προκληθεί δυσαρμονία. Εκφράσεις του τύπου π.χ. δεν είμαι εγώ υπεύθυνος, εσείς αποφασίζετε κτλ ακούγονται από αυτόν συχνά.

Μέσω του μηχανισμού άμυνας του 9, την αναισθησία/ καταστολή, βρίσκει έκφραση η επιθυμία του να ησυχάσει από τις συγκρούσεις. Ακόμη και όταν καταφεύγει σε φάρμακα/ ναρκωτικές ουσίες, το προτιμώμενο μέσο για να βρει την ησυχία του είναι ο ύπνος
Η τάση για απάθεια και η αδιαφορία μπορεί να καταπολεμηστεί μόνο αν καταφέρει να πάρει θέση για τα πράγματα.

 Διάσημοι τύποι 9:
 Claude Monet, Abraham Lincoln, Carl Jung, Carl Rogers, Walt Disney, Sophia Loren


Σε (πολύ) ελεύθερη, τμηματική μετάφραση από τον pedogeron,
πηγή: www.enneagramm.de


 

1 comment:

 1. http://www.johnleary.com/


  Sunday, September 7, 2014:

  Jesus said: “My people, I am warning you to be aware of New Age symbols that are coming into your churches. One of these symbols is an octagon shape which is used in enneagram workshops. Any prayer that is not focused on Me, should be discerned so you are not being distracted by the evil one. New Age teachings and symbols are focused on worshiping things, instead of Me. They focus on cosmic energy and any other power but from Me. When they call on Reiki healing, the devil can heal to some extent, and he can deceive you. Whenever you pray healing prayers, always invoke My Name, and you will have the proper source of My power, and not any evil power. The devil is very cunning and he plays with your curiosity, and Eastern transcendental meditation like yoga and such deities which you should avoid. These New Age teachings are being brought into My Church to divide it. So leave any churches that are contaminated with these evil influences. If you suspect any people who may be under evil influences, then you can pray your long St. Michael prayer as a deliverance prayer to rid any demon influence. There are many occult evil forces in the world, so call on Me to send you My angels to protect you from any evil attacks.”

  September 10, 2014
  Tuesday, September 9, 2014: (St. Peter Claver)
  Jesus said: “My people, in your world today, you have many judges and lawyers, but very little justice, and even more injustice in your settlements. Part of the reason for so much injustice, is the fraud, cheating, and payoffs for the corruption and political interference in your justice system. It is money and agreements outside of court that make a mockery of your justice system. Some criminals get light sentences, while others get years in jail. I had words about lawyers: (Luke 11:46) 'Woe to you lawyers also! because you load men with oppressive burdens and you yourselves with one of your fingers, do not touch the burdens.' In other words some lawyers take advantage of made-up laws to steal from the people, and charge exorbitant fees for so little work of their secretaries. You have some good lawyers and judges, but there are more bad and corrupt lawyers and judges. In the last judgment, I will judge these evil ones harshly for all of their injustices. Then all of their evil ways and actions will come to light for everyone to see, what was hidden in secret. Trust in Me for I will defend My faithful even against these evil ones, who try to persecute you, and even kill you.”

  ReplyDelete